In dit artikel gaan wij jou haarfijn uitleggen welk padel racket het beste bij jou past. Zodoende kom jij te weten:
welk padel racket past bij mij?
Hoe kies ik een padel racket?
Voordat je een padel racket aanschaft wil je eerst weten wat voor soort speler je bent.
Je hebt namelijk voor elk type speler een ander soort racket.
Ben je een beginner, gevorderde of een ervaren speler?
Verder moet je ook kijken naar je speelstijl. Speel je verdedigend, allround of juist aanvallend?
Ronde vorm
Voor een beginnende speler is het soms nog lastig om de bal goed te raken.
Hierdoor is het belangrijk voor de speler om een racket te hebben met een grote sweet spot. Dit houdt in dat het racket een laag balanspunt heeft. Hierdoor maakt het over algemeen niet zoveel uit waar je de bal raakt, je raakt hem meestal wel goed.
Dit maakt het ronde racket niet alleen ideaal voor beginnende spelers maar dit maakt hem ook zeer geschikt voor verdedigende spelers. Met een ronde vorm kun je normaal gesproken minder hard slaan dan met de andere rackets. De rackets met deze vorm hebben een laag balanspunt.
Traanvorm
Voor de allrounders is de traanvorm een perfecte match. Bij dit racket is het balanspunt al iets hoger en de sweet spot iets kleiner. Dit houdt in dat je de bal al wat meer in het midden van je racket zou moeten raken voor een goed resultaat.
Het hogere balanspunt zorgt er wel weer voor dat je de bal over het algemeen harder kunt terugspelen dan met een racket met een ronde bladvorm. Dit maakt deze vorm perfect voor spelers die al enigszins gevorderd zijn of die al ervaring hebben met soortgelijke balsporten zoals tennis en squash.
Verder is dit racket ook zeer geschikt voor spelers die beide verdedigend als aanvallend willen spelen.
Diamantvorm
Voor de ervaren spelers raden wij een racket met diamant vorm aan.
Bij een racket met een diamantvorm zit het balanspunt vrijwel in het midden van het blad.
En de sweet spot is ook veel kleiner dan bij een rond of traanvormig blad. Dit betekent dat je de bal precies goed in het midden zou moeten terugspelen. Hierdoor is het wel gelijk lastiger om een bal goed terug te spelen, maar de consequentie is dat je met dit racket harder kunt slaan dan met alle andere vormen. Vandaar dat wij deze racket ook aanbevelen voor de wat meer ervaren spelers. Het voordeel van het hoge balanspunt en de kleine sweetspot is dat als je de bal goed raakt, je de bal met veel kracht kunt terugspelen.
Soorten bladvormen padel racket
Binnen de sport padel kent men drie verschillende soorten bladvormen.
Welke padel racket kiezen is niet makkelijk en je moet vooral hier goed op letten.
Hieronder zie je de verschillende vormen.
- Rond
- Traan
- Diamant
Rond is ons padel racket bear. Deze is voor beginnende en verdedigende spelers.
De traanvorm is voor gemiddelde spelers en allrounders en geeft een perfecte combinatie tussen kracht en controle. Hierdoor is deze bladvorm over het algemeen het meest populair.
Diamant is voor ervaren en gevorderde spelers die een snelle, aanvallende speelstijl hebben. Deze bladvorm heeft ook vaak de voorkeur bij de professionele speler.
De sweet spot en balanspunt
Elke soort bladvorm heeft een andere sweet spot en balanspunt.
In de afbeelding zie je de sweet spot en balanspunt van elk racket.
Het is belangrijk dat je dit eerst uitzoekt voordat je een padel racket aanschaft. Een onervaren speler zou bijvoorbeeld geen baat hebben bij een diamant racket omdat die dan veel minder controle heeft dan bij een rond racket. En een ervaren speler zou bijvoorbeeld een rond racket minder fijn vinden omdat ze dan met veel minder kracht kunnen terugspelen.
Het is daarom belangrijk dat je een gebalanceerd racket hebt die bij jouw speelstijl past.
Materiaal padel racket frame
Het materiaal van het racket frame speelt ook rol bij het kiezen van je padel racket.
Wij hebben drie verschillende soorten rackets, elk gemaakt van een ander soort materiaal.
Elk soort materiaal heeft eigen voor en nadelen. Het ene materiaal is harder dan het ander. Hoe harder het materiaal, hoe harder je de bal kunt raken.
En hoe zachter het materiaal, des te meer controle je hebt. In de onderstaande tabel vind je een overzicht met alle soorten materialen en de eigenschappen.
Soort racket | Materiaal | Hardheid | Controle | Speelstijl |
---|---|---|---|---|
Bear (rond) | 100% carbon frame, fiberglass toplaag | + | +++ | Verdedigend |
Gorilla (traan) | 100% 3K carbon | ++ | ++ | Allround |
Panther (diamant) | 100% 18K carbon | +++ | + | Aanvallend |
Dikte padel racket
Over de dikte van een padel racket is eigenlijk niet zo veel te zeggen.
Er zijn over het algemeen maar twee afmetingen, 36 mm en 38 mm. Volgens de officiële reglementen mag een racket niet dikker zijn dan 38 mm. Het verschil tussen de twee formaten is dat je over het algemeen harder kunt slaan met een dikker racket, daarom kiezen de meeste mensen ook voor 38 mm. Dit is ook waarom al onze rackets een dikte van 38 mm hebben.
Materiaal kern padel racket
De kern van een padel racket kan uit verschillende materiaalsoorten bestaan.
Het meest populaire is EVA schuim of polyetheen. Het grote verschil tussen deze twee is dat polyetheen veel zachter is en je dus minder kracht achter je slagen kunt zetten.
EVA schuim zit tussen zacht en hard in en is daarom ideaal voor zowel verdedigende als aanvallende spelers. Met deze reden zijn al onze rackets ook uitgerust met een kern van zowel EVA als foam.
Gewicht padel racket
Padel rackets komen vaak in twee verschillende gewichtsklassen.
Tussen de 360/375 gram en tussen de 380/395 gram. Bij beginners, vrouwen en kinderen is een lichter racket aan te raden. Bij ervaren spelers raden wij een zwaarder racket aan, dit omdat je dan harder kan slaan en het wat meer wendbaarheid geeft.
Wij hebben twee lichte en één zwaar racket in ons assortiment. Onze padel racket Bear en Gorilla zijn beide 360 gram en onze Panther is 380 gram.
Bescherming padel racket
Om langer plezier te hebben van je racket is het belangrijk om de nodige bescherming te hebben. Denk hier dan bijvoorbeeld aan een hoes die je om het racket kunt doen.
Bij veel rackets worden deze niet standaard bijgeleverd, zoek dit dan ook altijd goed uit.
Al onze padel rackets worden geleverd met een mooie hoes met een handig draagkoord.
Om comfortabel te spelen is het ook belangrijk om eens in de zoveel tijd je overgrip te vervangen. Dit zorgt dat je ten alle tijde goede grip hebt. En om het exterieur van je racket te behouden hebben wij ook racket beschermtape. Die kan geplakt worden aan de rand van het frame en beschermt je racket onder andere tegen krassen en scheuren.
Doordat onze racket beschermtape transparant is behoudt je de look van je racket.
Voor een overzicht van al onze racket bescherming neem dan een kijkje bij onze padel accessoires pagina.
Conclusie
Als je zover bent gekomen dan heb je zelf al gezien dat er veel te zeggen is over padel rackets en over hoe je het beste eentje kunt kiezen.
Er zijn veel verschillende factoren waar naar gekeken kan worden voor het aanschaffen van een padel racket.
Verder hopen wij je voldoende geïnformeerd te hebben en mochten er nog vragen zijn stel ze dan gerust in de comments hieronder.